Коремна пластика (Абдоминопластика)

Всичко, което трябва да знаем за коремна пластика – абдоминопластика, на въпросите ни отговаря проф. д-р Реха Явузер от отделението по пластична, естетична и реконструктивна хирургия към Американската болница в Истанбул.


Проф. д-р Реха Явузер, кога се налага извършване на коремна пластика или абдоминопластика?

Отпуснатата и едра коремна област може да бъде проблем както за жените, така и за мъжете. Причина за това могат да бъдат мазнини в повече, разтегнати тазови мускули, бременност или прекалено напрягане в областта. В случаите, когато диетата и спортът не дават желаният резултат, спасението от много увиснала тъкан може да бъде само операция. По този начин имате възможност да се спасите от цепнатини по кожата не само в коремната област, но и под нея.

Ако се наблюдава прекомерно увисване на кожата в областта на корема, ако в под коремната област има прекалено много цепнатини по кожата, ако имате оплакване от несъразмерно голям корем в сравнение с останалите части на тялото ви, ако се наблюдава отпускане на мускулите в коремната област или ако има прекомерно натрупване на мазнини в областта, които не се повлияват от спорт или диета, то вие сте подходящ кандидат за коремна пластика (абдоминопластика). Целта на абдоминопластиката е да се премахне излишната кожа и мастна тъкан и да се затегнат мускулите на предната коремна стена, за да се получат по-прави и атрактивни линии.
За кои пациенти е подходящо прилагане на коремна пластика? Има ли определени изисквания или ограничения във възрастта на пациентите?

Коремната пластика (абдоминопластика) може да се прилага на всички зрели хора от всяка възраст, като трябва да се отбележи, че ако целта на процедурата е намаляване на теглото, то препоръчваме процедурата да бъде извършена след постигането на желаните килограми, тогава резултатът е по-успешен. При някои случаи, лекарят ви може да ви препоръча първоначално здравословно хранене, диета, спорт с цел намаляване на теглото и запазването му. След този процес една операция ще ви направи по-щастлив и ще допринесе за трайността на резултатите.

Непредвидимите ефекти на бременността върху корема могат да повлияят на резултатът от операцията. Ако в скоро време планирате бременност, то трябва да споделите това на пластичния ви хирург. В тези ситуации хирургическата процедура може да бъде отложена за след раждането за да има по-задоволителен резултат. След приключване на възстановителният процес от коремна пластика няма никакъв проблем за забременяване.
Коремна пластика - Красота за теб Какво трябва да предприемем преди да направим коремна пластика?

Когато се срещнете с пластичният ви хирург за първи път, трябва да му разкажете всички детайли свързани с формата на коремът ви, които ви притесняват.

По този начин той ще придобие ясна представа за очакванията, които имате и е знае каква конкретно хирургическа интервенция да се предприеме и дали е възможна да се извърши абдоминопластиката.

Преди коремната пластика ще бъдете прегледани в коремната област и ще ви бъдат направени редица измервания.

Пластичният ви хирург ще направи оценка и на коремните ви мускули. При регистрирането ви е възможно да се направи снимка на корема.

Допълнително вашият пластичен хирург ще ви попита дали страдате от други заболявания и дали приемате някакви лекарства. Тези детайли са от значение за планиране на операцията и за след оперативния процес.

Какво да знаем във връзка с коремната пластика - Красота за тебКакво трябва да знаят пациентите във връзка с коремната пластика? Какво представлява самата хирургическа интервенция – коремна пластика?

Целта на коремната пластика е да се премахне излишната кожа и мастна тъкан и да се затегнат мускулите на предната коремна стена, за да се получат по-прави и атрактивни линии.

При тази операция се правят два разреза. Единият се прави като хоризонтален разрез, над срамната кост, ниско долу в коремната област.

Другият се прави около пъпът, като остава леко вътрешен разрез, който лесно може да бъде скрит. Целта на това е да се премахнат увисналата кожа и мастна тъкан в корема.

Благодарение на вторият разрез около пъпът, той бива отделен от увисналата кожа и след приключване на процедурата бива върнат на мястото си, но вече върху стегната коремна област.

Вашият пластичен хирург стяга коремните мускули и предната коремна стена с конци, след отстраняване на излишната мастна тъкан и увисналата кожа.

След това коремът се разтяга до новото положение, като се фиксира с конци и се получава новата визия с атрактивни линии. По този начин се заличават и пукнатините по кожата в долната част на корема, но за пукнатините в горната част можем да кажем, че може да избледнеят, но няма да се заличат напълно.

Как протича операцията на полипи за коремна пластика? - Красота за тебУважаеми проф. д-р Реха Явузер, как протича самата операция за коремна пластика? Как протича следоперативния период при абдоминопластика?

Обикновено абдоминопластиката се извършва под пълна упойка. След коремната пластика в рамките на 1-2 дни се поставят дренажи, които има за цел следене на урината и дали има кръвотечение. Заедно с това ще ви бъде навит корсет в оперираната област като помощно средство. С цел намаляване на след оперативните болки след интервенцията, ще ви бъдат давани болкоуспокояващи лекарства. Понякога се наблюдава гадене. При такива ситуации, ако е необходимо се дават и допълнителни лекарства.

Скоро след операцията започва храненето. До няколко часа след интервенцията се препоръчва ставане на крака. При тази ситуация не се препоръчва да стоите изправени, а в областта на колената и кръста да сте леко присвити. Също така може да ви бъде препоръчано първоначално да спите с възглавница под колената. Обикновено на следващия ден бивате изписани.

От 2 до 5 дни след операцията е нормално да усещате напрежение в коремната област, както и да те с увеличена чувствителност в оперираната област. Намятанията от корсета в този период се премахват, а самият той се сваля напълно след няколко седмици. Обикновено 2-3 дни след коремната пластика и премахването на дренажите, се разрешава къпане. Разрезите по кожата ви след операцията ще придобият розов цвят, които ще се задържи няколко месеца.

След абдоминопластиката се препоръчва да избягвате всякакви тежки и натоварващи движения като вдигане, бутане, опъване. Първоначално е възможно да има лек оток и оцветяване в областта на разреза, но той бързо изчезва. Пълното възстановяване на формата на корема и дълготрайният краен резултат могат да се видят до няколко месеца. В повечето случаи това се случва до няколко седмици, но от натоварвания трябва да се пазите 1-2 месеца.

При всяка хирургическа интервенция се крият рискове. Коремната пластика също не е изключение и крие своите рискове. Такива са например рисковете от пълна упойка при всяка една операция, а именно кръвоизлив, инфекция или проблем с възстановяването. Проблеми със заздравяване на раната могат да се забележат при операции, в които е премахнато голямо количество тъкан.
Как да предпазим пациентите от рисковете при коремна пластика? - Красота за тебКак можем да предпазим пациентите от рисковете, които крие коремната пластика?

Ако следвате предписанията на пластичния ви хирург, то всички рискове ще бъдат сведени до минимум. Важно е да се информирате от рисковете за операцията коремна пластика. Въпреки, че повечето пациенти не го правят, трябва да коментирате с вашият пластичен хирург възможни нежелани реакции в ранен или късен етап от възстановяването.

С течение на времето белегът от операцията ще избледнее, но не трябва да се забравя, че всяко рязане на слоевете на кожата води до трайни последствия. Вашият пластичен хирург ще направи всичко възможно белезите и възстановителният процес да са безпроблемни, но основният фактор за добро възстановяване е потенциалът на самият пациент.

След абдоминопластиката ще ви бъде препоръчано да идвате на контролни прегледи. При тези прегледи пластичният ви хирург ще следи възстановителният процес.

След коремна пластика се получава усещане за олекване, което може да усетите в ежедневието си. Възможно е да се чувствате по-удовлетворени при спорт или ежедневни активности.

Огромната промяна, която настъпва във визията на човек след абдоминопластиката подпомага за по-високо самочувствие и подобрява качеството на живот като ви прави по-щастливи и самоуверени. Особено след голямо отслабване след наднормено тегло или затлъстяване, прилагане на абдоминопластика е един от елементите за сдобиване със здравословна фигура.

Проф. д-р Реха Явузер, какви други естетични процедури извършвате в Американската болница?

В Американската болница в Истанбул (Американ хоспитал) и по-конкретно в Клиниката по Пластична, реконструктивна и естетична хирургия имаме амбицията да посрещаме нуждите и желанията на пациентите свързани с тялото им и поради това предлагаме услугите си използвайки най-модерната технологии в света.

Съобразно медицинските познания и естетическите норми ние обединяваме техниката и изкуството за да постигнем най-задоволителни резултати за нашите пациенти. Прилагаме успешно и следните процедури по естетична, пластична и реконструктивна хирургия, както и по естетична дерматология.
КАбдоминопластика - Красота за теб
 • Пластика на лице
 • Лифтинг на шия
 • Повдигане на вежди
 • Пластика на клепачи – блеферопластика
 • Лицеви ртези
 • Уголемяване на устни
 • Прилагане на филъри
 • Прилагане на ботокс
 • Уголемяване на гърди
 • Повдигане на гърди
 • Смаляване на гърди
 • Керемна пластика – абдоминопластика
 • Лифтинг на бедра
 • Офомяне на подбедрица
 • Липосукция
 • Опъващи методи
 • Рак на кожата
 • Цепната устна
 • Цепнато небце
 • Заличаване на белези
 • Плазмоерапия
 • Хирургия за корекция на брадичка
 • Заличване на бръчки
 • Микрохирургия
 • Хипоспадия