Ботокс

Поставянето на ботокс е лесен и сигурен метод за свеждане до минимум или премахване на бръчките, които стават все по-изразени с годините. Прилага се най-вече за намаляване на бръчките в областта на челото, между веждите, фините бръчки около очите, наречени "пачи крак", както и бръчките по шията.

Процедурата представлява инжектиране с канюла на ботокс (ботулин) и трае 10-15 минути. Ефектът се проявява три дни след прилагането. Трайността на ботокса варира от 4 до 6 месеца, след което областта на прилагане започва да си възвръща предишния вид. Методът се прилага както с лечебна, така и с козметична цел, като ефектът се дължи на блокиране на предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно, което води до временно прекратяване на съкращението. Има ефект също и срещу потене под мишниците, изпотяване на краката и дланите.

При прилагане за намаляване на потенето в тези области следва да се увеличи дозата. Ботокс се използва също и при мускулни спазми и мигренозно главоболие. Козметичното приложение следва да се извършва под контрола на одобрени от Министерството на здравеопазването здравни центрове.