Интервю на Мерилин Хасанова с д-р Мелих Чичек - специалист Уши - Нос - Гърло към болница Мемориал Истанбул

Какво представлява ринопластиката?

Ринопластика най-общо казано се нарича процеса, при който чрез хирургическа намеса се коригира структурата на носа. Съществуват няколко различни хирургически интервенции, с помощта на които може да постигне желаната корекция:

  • ринопластика, която цели корекция само на върха на носа;
  • ринопластика, която има за цел да коригира върха и гърба на носа;
  • хирургическа интервенция, която цели да подобри едновременно дихателната функция и външния вид на носа. Този вид хирургическа интервенция се нарича септоринопластика или септопластика.


Д-р Мелих Чичек - специалист уши нос гърлоЗа кои пациенти се препоръчват изброените ринопластики? Има ли възрастово ограничение, при приложението им? Има ли пациенти, при които не се препоръчва ринопластика?

Операциите на носа могат да бъдат приложени с естетична или функционална цел, или и двете.

Коя от операциите трябва да се приложи при конктретния пациент, решаваме заедно с пациента. Най-важният критерий за да се извърши ринопластика е развитието на костта и хрущяла да е приключило.

При жените обикновено е възможно да се направи операция на носа след 17год възраст, а при мъжете след 18год възраст, но разбира се може да има изключения в някои случаи.

Мъжете трябва ли да се подлагат на операция на носа? Аз забелязвам, че вече в Турция много мъже си правят риноплстика.


Ринопластиката е подходяща както за жени, така и за мъже. Разликата е в планирането на подхода, той е различен при двата пола.Кои методи прилагате при операциите на носа? Аз знам, че съществуват операции от отворен тип, затворен и ултразвукова ринопластика.Вие кой от тези методи препоръчвате на Вашите пациенти и кой от тях дава най-добри резултати?

Основните хирургически метода са два , единият е отворена операция, а другият е затворена операция. В 90% от случаите прилагам ринопластика от отворен тип, а в 10% от случаите избирам операция на носа от затворен тип. Смятам, че хирургическият метод, който ще приложи хирурга трябва да прецени според индивидуалното състояние на всеки пациент.

Смятам, че не е правилно без преглед да се определи, че ще се приложи ринопластика от отворен или затворен тип. Най-правилният подход и най-добрите резултати се постигат, когато избрания метод е максимално щадящ за пациента т.е да запази основната структура на носа с минимално увреждане на тъканта. Това може да бъде посигнато и при отворена операция и при затворена операция на носа. В днешно време при прилагането на ринопластика използваме различни високотехнологични инструменти. Има две популярни устройства, пиезо устройството (ултразвуково) и микромоторът.

Аз обичам да използвам микромоторът, защото ми позволява да извайвам костите като скулптура. Не обичам да използвам пиезо устройството (Piezo), защото то генерира твърде много топлина. Разбира се, това е лично предпочитание и може би мисля така, защото съм обсебен от безопасността на пациента.
Пациентите, които искат да се подложат на ринопластика колко дни за престой в болницата трябва да си отделят? Нужно ли е да дойдат на контролен преглед след операцията, ако да, колко дни след изписването трябва да се направи контролния им преглед?

Операцията на носа(ринопластиката) се извършва под обща анестезия. С цел сигурността и конфорта на пациента, аз изисквам да останат една нощ с болничен престой, след което ги изписвам. След операцията изисквам контролни прегледи на 4тия и 7мия ден след операцията. В случай, е пациента има възможност бих искал да направя контролен преглед и на 10тия ден след операцията. Според състоянието на пациента преценявам кога да бъдат следващите контролни прегледи.
Има ли странични ефекти при ринопластиката? Може ли ринопластиката да доведе до дпълнителни здравословни проблеми и има ли рискове при извършване на операция на носа?

Ринопластиката е операция и крие рискове, както от хирургическа гледна точка, така и от гледна точка на анестезията. В случай, че има рискове за пациента от поставянето на обща анестезия, ринопластика не може да бъде извършена. Затова задължително преди да пристъпим към оперативна намеса правим кръвни изследвания и преглед при анестезиолог. От хирургическа гледна точка рисковете могат да бъдат както в краткосрочен , така и в дългосрочен план.
В ранния период след операцията може да се появи кървене или инфекция, но добрият хирург трябва да предприеме предварителни мерки срещу такива усложнения. А в дългосрочен план след операцията могат да се появят проблеми с дихателните функции или изменения на външния вид на носа. Световните статистики показват, че риска от поява на тези усложнения е между 3% и 5%.

При операцията по ринопластика, тъй като носът обикновено е намален, дихателните пътища също се намаляват, така че коригираме кривините на хрущяла и костите в носа по време на операцията и намаляваме голямата плът на носа.През последните години ринопластиката е изключително популярна и наблюдавам , че се извършва не само в многопрофилни болници, но и в по-малки клиники. Какво смятате, на какво трябва да обърнат внимание пациентите, при избора на място за извършване на операция на носа?

Ринопластиката е хирургическа намеса и трябва да бъде извършена в болница, в операционна, която е напълно подходящо оборудвана. Смятам, че в Турция има голям избор от подходящи болници. Ако гледаме от научна гледна точка, такъв вид операция трябва да бъде извършена само напълно оборудвана за целта операционна зала и всеки компромис, който е направен в това отношение може да повиши рисковете за пациента.